söndag 28 februari 2010

Kasta sten i glashus och pengar i sjön...

I går fortsatte debatten om kommunens inköp av den f.d Hydromacken i VLT.

Att Hallstahammars kommun med S och V i täten (än så länge...) lägger krokben för företagare som vill satsa och samtidigt spenderar miljoner på att köpa en nedlagd mack, som man inte ens vet vad man ska göra med samtidigt som man ska spara 20 miljoner är klart anmärkningsvärt.

Allians för Hallstahammar sätter ner foten!

Läs mina tidigare inlägg: Spöktomt?

fredag 26 februari 2010

Företagsprofiler satsar på ungdomar!

I dagens VLT kan vi läsa om att Sigeard Eriksson tagit initiativ till en satsning på att hitta praktikplatser för arbetslösa ungdomar i Hallstahammar.

Ett otroligt bra initiativ som jag hoppas ska leda till att många ungdomar får chansen att få in en fot i olika branscher och företag på orten. Extra roligt är det att det är Kanalnätets ordförande, Barbara Hallström som nu via arbetsförmedlingen fått uppdraget att söka upp företag som kan tänkas ta emot praktikanter. Hejja Barbara!

Jag ska genast sprida budskapet till alla jag kan och kanske Ridsportförbundet också kan ta emot en praktikant - det är inte omöjligt...

torsdag 25 februari 2010

Pressmeddelande från Folkpartiet i Hallstahammar

Folkpartiet i Hallstahammar fastställde i kväll listan till kommunfullmäktige inför höstens val. I topp finns Anna Lundberg från Strömsholm samt Sigge Synnergård, Kolbäck.

Listan innehåller dessutom en hel del föryngring och förnyelse. Helena Hagberg på fjärde plats är ny för i år, liksom Jocke Höök och Barbara Hallström på plats fem respektive sex. Alla tre nya förmågor som nu ställer upp i sitt första val för Folkpartiet i Hallstahammar.

Anna Lundberg arbetar hon till vardags som Verksamhetsledare på Västmanlands Ridsportförbund och ägnar fritiden åt liberal politik.

Anna säger - För mig handlar politik om att påverka och förbättra vardagen. En rektor på förskolan och en envis gruppledare fick mig att engagera mig politiskt strax före valet 2006. Idag brinner jag för skolfrågor, förskolan, företagande och den kommunala ekonomin. Jag lär mig nya saker hela tiden och jag känner att mitt politiska engagemang i Folkpartiet Hallstahammar faktiskt gör skillnad.

Inför valet 2010 är Folkpartiets mål högt ställda. Största borgerliga parti och ett majoritetsskifte i Hallstahammar är vad siktet är inställt på.

-Med gemensamma krafter i Alliansen och idogt arbete kommer vi att nå dit! Jag är övertygad om att det går, säger Anna Lundberg som har som mottot: Gör ett aktivt val varje dag. Bara man vill är ingenting omöjligt för varje dag är en ny möjlighet!

Sigge Synnergård gruppledare summerar kvällen med –Nu är det bara att starta valrörelsen. Vi är väl rustade!

Årsmötet genomfördes på Thottska Villan i Strömsholm och leddes av Roger Haddad, kommunalråd från Västerås som också inledde med ett föredrag kring ”Så vinner vi väljarnas förtroende”. Ett föredrag som inspirerade och gav många nya infallsvinklar kring det politiska arbetet i en kommun.

Läs mer om Folkpartiet i Hallstahammar på www.folkpartiet.se/hallstahammar
och Anna Lundberg på www.folkpartiet.se/annalundberg där också bilder för publicering finns

Kommunfullmäktigelista Folkpartiet 10 i topp
1. Anna Lundberg
2. Sigge Synnergård
3. Helena Hagberg
4. Per Hagström
5. Jocke Höök
6. Barbara Hallström
7. Stig Olof Axelsson
8. Johann Frimmel
9. Birgitta Hagström
10. Petter Lundberg

Sahlin vill inte debattera hushållsnära tjänster...

Mona Sahlin vill inte debattera om hushållsnära tjänster i söndagens Agenda anger Expressens Niklas Svensson. Inte så konstigt med tanke på den interna oenigheten kring det sk RUT avdraget.
Hur ska hon kunna ena de röd gröna när hon inte ens kan ena sitt eget parti?

Tänk så olika det är 11 400 jobb inom hushållsnära tjänster är tydligen inte så viktiga men 3 500 jobb på SAAB - de är viktiga...

Företagsklimatet i Hallstahammar på rätt väg

Svenskt Näringsliv skriver om företagsklimatet i Hallstahammar som uppges vara på rätt väg. "Hallstahammars uppryckning" handlar till stor del om att kommunen anställt en upphandlare och i mycket större grad genomför upphandlingar i linje med LOU (lagen om offentlig upphandling).

Det är bra att vi är på rätt väg. Upphandling är något vi från oppositionen försökt driva på under lång tid och nu äntligen börjar det ge ett genomslag hos S och V styret som länge stretat mot och inte velat upphandla.

Jag vill ju givetvis driva det ännu ett steg genom att införa LOV (valfrihetssystem) och utmaningsrätt av kommunala verksamhet samt förenkla upphandlingen så att små företag får större möjlighet att lämna anbud. Men dit är dagens S styre inte beredda att gå - än...

I förra årets rankning som presenterades i maj -09 hamnade Hallstahammar på en 171:a plats.
Med de nya indikationerna kan vi nu hoppas på en rejäl uppryckning. Resultatet kommer i början av maj.

Ohlsson debatterar föräldrarledighet

Birgitta Ohlsson, vår nya EU minister är kritiskt till förslaget att nyblivna mammor ska tvingas vara hemma i sex veckor efter förlossningen. Jag håller med Birgitta till fullo. Går EU´s förslag igenom är det ett steg tillbaka för jämställdheten. Intentionen är säkert rätt eftersom föräldrarledigheten i många länder är väldigt eftersatt men att tvinga fram ledigheten är fel väg att gå!

Själv började jag jobba väldigt snart efter att mitt andra barn föddes men var hemma i nästan ett år med det första. Det passade vår familj och den svenska modellen tillåter flexibilitet, så vill jag att det ska fortsätta vara.

onsdag 24 februari 2010

Sossarna oende om RUT avdraget!

Är det bara jag som är knasig eller är sossarna helt oense om de hushållsnära tjänsterna nu?
Idag uttalar sig S Stockholm som positiva till RUT avdraget men vill utveckla det medans Ola Möller skriver att "Stockholmskamraterna har frontalkrockat".

Samtidigt läste jag i går en artikel i en tidning om en politisk sekreterare från S som köper hushållsnära tjänster. Hur ska S ha det? Är man för eller mot?

Är du också för Hushållsnära tjänster. Rösta på Folkpartiet - vi är för och velar inte!

Debatten fortsätter på knuff.se och Politikerbloggen

Kampanjmaterial

Nu är det äntligen dags att börja fundera på kampanjmaterial inför valet. Tanken har gnagt i huvudet ett tag nu men nu börjar det bli dags att göra slag i saken. Frågan är bara hur jag ska kunna sammanfatta allt jag vill och brinner för utan att det blir för mycket text, tråkigt eller för präktigt.

Bilderna är i alla fall klara vad sägs om den här?

Det är väl ingen idé att dra ut på det längre utan bara att börja skriva. I morgon är det årsmöte och då fastställs den slutgiltiga listan för kommunalvalet. Håll en tumme för mig då!

tisdag 23 februari 2010

Spöktomt i Hallsta?

Åters första kommunfullmäktige är nu avklarat. Kvällens stora fråga i går handlade givetvis om den gamla Hydro macken i Hallstahammar och om kommunen skulle utöva sin förköpsrätt eller inte. Majoriteten stog som vanligt fast vid sitt förslag och inom kort är vi alla ägare till en nedlagd bensinmack.

Jag själv ifrågasatte i går det rimliga i att vi ska lägga kommunala skattepengar på en tomt, vi inte har råd att göra något med samtidigt som vi i år ska spara 20 miljoner kronor på den kommunala verksamheten.

Bara inköpet av tomten går på runt 1 miljon kronor, vi har hyrt in en konsult för 300 tkr, saneringen kommer att gå på minst 300 tkr, sedan kostar en rivning, överklaganden, eget arbete osv osv... Och då har vi inte ens hunnit börja bygga ngt nytt.

Ska kommunen börja köpa alla nedlagda mackar i kommunen för att sanera och riva så att det sedan blir tomma tomter som spökar i alla korsningar? Vad kommer det då att kosta? Statoil i Kolbäck är väl näst på tur i sådana fall. Det ligger ju också i en attraktiv korsning, eller?

Är det inte bättre att vi satsar de kommunala skattepengarna på något vettigare? Jag och flera andra bara undrar...

S och V vill stoppa hushållsnära tjänster

Iförrgår hade Rapport ett inslag om hushållsnära tjänster. Branschen har trots lågkonjunktur ökat med 50%. Enligt en rapport från Almega kommer så många som fyra av fem anställda från arbetslöshet till arbete.

Om de röd-gröna får bestämma vet vi inte hur det går med de hushållsnära tjänsterna. S och V har varit emot men MP säger sig nu vara för hushållsnära tjänster. Vi får väl se om de kan enas.

Många tror att så mycket som 50% av jobben inom branschen skulle försvinna om skattereduktionen togs bort. Arbetslinjen blir då högaktuell igen... Läs vad Mark Klamberg skriver i sin blogg just på det här ämnet, hur socialdemokraten Ola Möller anklagar MP och Seveds inlägg i debatten kring RUT.

måndag 22 februari 2010

Ska en kommun lägga krokben för företagare?

Tomten - kommer att vara en av kvällens heta frågor på kommunfullmäktige.

Det handlar om den gamla Hydro macken vid rondellen i Hallstahammar med tillhörande tomt. De röda företrädarna i dagens majoritet vill att kommunen ska utöva sin förköpsrätt och köpa trots att den förre ägaren redan skrivit kontrakt med en lokal företagare och sålt tomten bakom den fd. Hydro macken till en annan person.

Som grädden på moset har "man" (alltså kommunen) tydligen inte gjort som man ska och frågan är nu om förköpen är giltiga över huvud taget. Vill man fortfarande köpa måste man ansöka till regeringen för att få utöva sin rätt till förköp.

Är det så en kommun ska behandla sina företagare och innevånare? Genom att lägga krokben för de som vill satsa och utveckla vår kommun? Det tycker varken jag eller de andra företrädarna från Alliansens partier.

Det blir en intressant debatt i kväll ....

söndag 21 februari 2010

Sociala medioer är socialt

Idag hade jag tillsammans med Seved Monke och Isabell Smedberg-Palmqvist föredrag om sociala medier på Folkpartiets kandidatutbildning i Sånga-Säby. Kanonkul och en riktig egokick samtidigt som jag hoppas att vi inspirerade, gav lite kunskap och fick deltagarna nyfikna på sociala medier och hur vi som politiker kan använda oss av dem som ett sätt att kommunicera med väljare.

Sociala media är här för att stanna ! Titta gärna på det här klippet så förstår du lite mer om sociala media och hur snabbt utvecklingen går.

För egen del resulterade dagen i en väldigt rolig händelse. Under föredraget hade jag med bilder från min egen blogg, bla ett inlägg kring skolresultat där jag länkat till boken "Den orättvisa skolan". I en paus visade det sig att en av författarna till boken fanns med bland deltagarna. I pausen pratade vi givetvis mer och nu hoppas jag att vi kommer att ha kontakt även i framtiden. Boken är fantastisk användbar för mig som skolpolitiker och jag rekommenderar er alla att skaffa den - genast!

Är det inte fantastiskt! Genom sociala media kan man träffa nya människor även i verkliga livet.

Hoppas att jag också kunnat bidra med lite inspiration för att en blogg startas kring hur vi i Sveriges alla kommuner kan arbeta med att förbättra skolresultaten. Det vore kul om det blev så...

fredag 19 februari 2010

Unga kandidater

I gårdagens tidning NU finns en debattinsändare från Seved Monke och Sebastian Hallén som handlar om att släppa in fler unga i politiken. Artikel berör också hur vi når unga väljare och vad vi har för politik riktad till just den målgruppen.
En jättebra insändare som jag hoppas att många av er läser.

I FP Hallstahammar känns det som vi är inne på rätt spår. Den preliminära listan inför årsmötet fastställdes igår och den innehåller en hel del föryngring. På torsdag blir den definitiv och sedan är det valrörelse för hela slanten. Ni får alltså vänta på svaret om hur den ser ut ett tag till....

I Västerås har man också släppt in fler unga och dessutom unga tjejer. Bengt-Åke Nilsson lämnade plats för Hanna Paavola-Önnebro och skrev om det i VLT. Starkt gjort!

I övrigt laddar jag nu inför helgens kandidatutbildning där jag ska inspirera kring sociala media. Det ska bli jättekul! Vad tycker du förresten om mina nya bilder här på bloggen? Var hos fotografen häromdagen så nu finns ett lager nya bilder inför valet...

torsdag 18 februari 2010

Hallstahammar ökar

Innevånarantalet i Hallstahammar har ökat med 113 personer (15 127 st totalt) jmf med 2008. Det är jättebra! Varje innevånare bidrar med mer skatteintäkter till kommunen och om jag inte minns fel brukar kommunens ekonomer ange att kommunen får in ca 45 000:-/person.

Djupdyker man i statistiken så ser man att ungdomar flyttar och andelen äldre ökar. Men förhoppningsvis lyckas vi locka hit barnfamiljerna, ungdomar som en gång bott och vuxit upp i Hallstahammars kommun eller andra utifrån.

Kul är att det 2009 tillkommit många barn, dels på naturlig väg (alltså födda) och dels genom inflyttning. Förskolan i kommunen kommer inte att vara sysslolös, i stället blir det en utmaning att bereda plats för alla och den utmaningen antar vi gärna!

Det ser i alla fall ljust ut i Hallsta!

onsdag 17 februari 2010

Kantzowska gymnaiset

Jag bara måste skriva ett inlägg till...
Det står i dagens VLT att det är strid om elevernas lunch på Folkets Hus. Får man säga : Äntligen! ?!

Kantzowska gymnaiset har i många år (alla?!)köpt lunch via Folkets Hus, utan upphandling och till en förhållandevis hög kostnad, i alla fall om man jämför med vad lunchen kostar i grundskolan.
Dessutom har kommunen stöttat Folkets Hus med andra saker och föreningen får ett kommunalt bidrag/år i miljonklassen, rätt eller fel?!

Nu ska man i alla fall äntligen gå ut och genomföra det lagen säger att man måste - upphandla lunchen. Inte en dag för sent! Det här har vi från Alliansens sida påpekat länge.

Som svar på frågan varför man inte upphandlat tidigare anger man "försumlighet". Politisk ovilja från majoriteten kallar jag det. Hoppas att man nu följer lagen, upphandlar och hittar en bra lösning på lunchproblemet.

För övrigt ser jag fram emot att få veta mer om Kantzowska gymnasiet på torsdag då Alliansen sammanträder i Eldsbodahuset. Titta gärna in kl 18:00 om du också är intresserad av Allianspolitik eller gymnasiefrågor.

tisdag 16 februari 2010

Rut avdrag

Minst 12 000 nya jobb, flera miljarder kronor till statskassan, ökad jämställdhet och lättare för vanligt folk att få livspusslet att gå ihop. Det är resultatet av Alliansens införande RUT- och ROT- avdrag för hushållsnära tjänster och "renoveringstjänster". För varje investerad krona frår man mellan 1,5-2 kronor tillbaka.

Enligt VLT har 0,63% av innevånarna i Hallstahammar dragit av i deklarationen för hushållsnära tjänster. Det är 95 personer (Hallsta har ca:15 000 innevånare). 95 personer som säkerligen, precis som jag och min man har städtjänst ungefär varannan vecka i 4 timmar. Det innebär att nästan 5 nya heltidstjänster skapats bara i Hallstahammar. Fem personer kanske gått från arbetslöshet till arbete eller från svartjobb till vitt, eller har startat företag som de kan leva på tack vara RUT avdraget.

Om man tittar på statistiken så ökade antalet personer som anlitar hushållsnära tjänsterna rejält mellan -07 och -08, framför allt i storstadsområderna. Är allt precis som vanligt borde det innebära att Hallstahammars statsistik också kommer att öka, men med några års eftersläpning. Fler jobb att vänta även i Hallstahammar med andra ord.

Fortfarande är det främst höginkomsttagare som utnyttjar RUT avdraget men med Alliansens skattesänkningar får fler och fler pengar över i plånboken, vilket torde öka efterfrågan mer och mer. Det man har ont om är ju också tid och genom att köpa hushållsnära tjänst får man mer tid över.

Jag är övertygad om att RUT avdraget dessutom ökar jämställdheten. Det har i alla fall jämnat ut arbetsfördelningen i mitt eget hem.

Det händer i Hallsta

Nu händer det saker i Hallstahammar igen.

En väldigt lokal fråga som VLT skriver om idag är en ridväg i Herrskogen. Eftersom jag själv bor i Herrskogen och är aktiv inom ridsporten, tycker jag det är ett lysande förslag som en privatperson nu gjort.
Det man vill göra är attt bygga en separat ridväg utmed järnvägen så att de som ska rida genom Herrskogen slipper rids på den smala, krokiga och ganska trafikerade Herrskogsvägen eller bryta mot reglerna (som många idag gör) och rida på gång och cykelvägen. Ett lysande initiativ!

Ett annat, inte lika lysande förslag som vi häromveckan debatterade i kommunstyrelsen var om kommunen skulle köpa den nedlagda Hydro macken vid rondellen i Hallstahammars centrum.

S och V vill nu att kommunen genom "lagen om förköpsrätt" ska bli historisk.
Man vill som sista kommun innan lagen avskaffas, köpa den nedlagda macken trots att Norsk Hydro redan hittat en lokal företagare som vill köpa fastigheten. I stället vill man köpa marken (965 000,-), sanera den (300 000) och bygga ett hus på den (kostnad ???). För att titta på kostnaderna har man anlitat en konsult (kostnad???).
Behöver jag förtydliga att några reserverade sig mot beslutet?

Det ska bli intressant att höra och detlta i fortsättningen på debatten i kommunfullmäktige på måndag.

måndag 15 februari 2010

Valledare, provval och listor

I fredags eftermiddag hade jag förmånen att vara med och lyssna på en liten stund på en valledarkonferens i Stockholm. Det är kul att få kika in och se hur det går till, alltid kan man lära sig något nytt och jag lärde mig givetvis en hel del, precis som vanligt.

Som valledare ska man hålla ihop partiet inför valet och planera valrörelsens olika aktiviteter. En inte helt lätt uppgift om man ska jobba på länsnivå, förstod jag efter fredagen. Personval, alliansarbete och egenintresse är inte alltid helt lätt att kombinera med partiets bästa och en effektiv valkampanj. Jag beundrar verkligen de som, ofta på sin fritid lägger ner ett enormt arbete på att vara just valledare.

En partikollega Simon Hallén skriver om provval, nominertingar och personröster i sin blogg. Om man ska gå så långt som han föreslår vet jag dock inte men inlägget är klart läsvärt om man idag också läst VLT´s artikel kring avhopp från FP i Västerås. Den demokratiska processen är viktig och i Västerås, Hallstahammar och många andra kommuner är det en process med flera delar innan en slutgiltig lista för kommunalvalet fastställs.

För vår del är det dels ett provval, dels en nomineringskommitté som tar fram ett förslag och slutgiltigen ett årsmöte som fastställer den slutgiltiga listan inför valet 2010. För vår del är det årsmötet den 25 februari som slutgiltigen fastställer listan.

Sedan är det ändå rösterna i valet den 19 september som avgör.
Dit är det - 217 dagar kvar att göra något bra av, med och på...

Läsvärt i ämnet
GP artikel
Ragnhild Källberg inlägg
DN artikel
Per Pladdrar på
Även priatpartiet har valfusk

fredag 12 februari 2010

Ny lärarutbildning

Igår presenterade Jan Björklund och Tobias Krantz den nya lärarutbildningen med högre krav och fokus på ämnesstuduer.

Det är en hel del nyheter som nu presenteras:
- en lärarexamen som delas upp i fyra olika delar. Alla förlängs från nu utom yrkeslärarexamen som blir 1,5 år eftersom de redan har yrkeskunskapen och därmed fokuserar på betygsättning, pegagogik, ledarskap, konflikthantering etc.
- krav på att alla lärare ska lära sig hur man bedömer eleverna och sätter betyg - det finns inte nu.
- lämplighetstest införs
- högre krav på lärarhögskolorna och mycket mer fokus på ämnesutbildning.

Jag tror precis som VLT´s ledarsida skriver idag tror jag det här kan vara en nyckel till förbättrade skolresultat. Dock en av flera. Allt kommer inte att lösas bara genom utbildningen av lärarna men det är en del som jag tror på.

Utbildningen kombinerat med de andra åtgärder som regeringen nu vidtar (tydligare krav på kunskap, fler nationella prov osv) ger oss dock bätter förutsättningar. I Hallstahammar har vi definitivt behov av det. Med 25% som inte är behöriga till gymnasiet i åk9 behövs dock mer... Vad har jag ju skrivit om upprepade gånger tidigare.

Beslut om den nya lärarutbildningen kommer att fattas av riksdagen innan sommaren och den nya utbildningen startar hösten 2011. Se intervju med Jan Björklund -nedan och läs också Runos blogg i ämnet.

torsdag 11 februari 2010

Sociala media

Jag har tidigare skrivit en del inlägg om sociala media och att jag inom kort ska prata om sociala media för en hel massa Folkpartikandidater. Föredraget ska jag hålla tillsammans med två andra engagerade Folkpartister, Seved och Isabelle och det ska bli otroligt roligt, utmanande och också lite läskigt. Snart är det dags...

Det är otroligt vilket genomslag sociala media har. Mitt inlägg kring skolresultat häromdagen resulterade tex i mer än 25 inlägg på Facebook. FP stockholm har tagit utvecklingen kring sociala media ytterligare ett steg.

Igår skrev SvD om detta nya sätt att låta medborgare påverka via sociala media. Ett nytt och framsynt sätt att arbeta på tycker jag och många andra. Gå in och titta och tyck till om utformandet av valprogrammet i Stockholm.

Kanske något att prova även i Hallstahammar? Vad tycker du?

PS. Misssa inte Politikerpuben med Jan Björklund du kan se den på här:

onsdag 10 februari 2010

25% är inte behöriga till gymnasiet

25% av Halllstahammars elever i åk 9 klarade i höstas (HT-09) inte behörighet att söka till gymnasiet. Det är var fjärde elev! Var fjärde elev skulle få gå på IV programmet om det vore dehär betygen som gällde.
Så många som 62% av eleverna hade också IG i ett eller flera ämnen.

Vi måste föräbättra våra skolresultat!
Skolan är i min värld otroligt viktig och prioriterad. I Hallstahammar lägger vi ner mer pengar/elev än i många andra kommuner, vi har hög lärartäthet, små trevliga skolor och behöriga lärare. Men vad är fel? Varför får vi inte bättre resultat?

Frågan har säkerligen flera svar och det finns de som skyller på en det ena, en det andra. Att skylla på olika saker eller personer hjälper dock ingen! Här krävs krafttag från oss alla!
Jag tror vi är inne på rätt väg med det arbete som nu pågår men ...

Jag är övertygad om att Hallstahammar kan bättre!
Jag tror på målet att alla elever kan klara grundskolan med godkända betyg!

.....och det mina vänner är något ni kan ge er den på att jag kommer att arbeta stenhårt för i Hallstahammars kommun om jag får det förtroendet efter höstens val.

måndag 8 februari 2010

Skolresultat

I går var det första kommunstyrelsesammanträdet för våren. Det känns riktigt roligt att det nu drar igång igen. Eftersom januarimötet blev inställt blev det dock ett långt möte. Det var många punkter att avhandla och det blev en hel del diskussioner.

Mest intressant tycker jag att det var att lyssna på rektorernas föredreagning kring betygsutfall och hur man arbetar med att förbättra skolresultaten. Ämnet är ju en följetong i vår kommun och förbättrade skolresultat, något som vi verkligen skulle behöva.

Jag måste i alla fall säga att jag tror vi är på rätt väg. Skolinspektionens besök häromåret skakade om rejält och det börjar ske förändringar som jag tror kan leda till förbättring. Men det finns mer att göra! Själv är jag ju lite otålig av mig och vill att det ska hända saker och det kan ju hända mer - vi kan bättre! Hallstahammar kan bättre!

En bok jag just nu läser heter "Den orättvisa skolan". Det är tre författare, från näringsliv, med ekonomibakgrund varav en är jornalist som granskat den Svenska skolan och sedan sammanställt sina iaktagelser, forskning och dargit slutsatser. Bla finns en 17-punktslista i slutet som sammanfattar "Så skapas en bättre skola".

En del av de här punkterna arbetar vi faktiskt med just nu i Hallstahammar, men långt ifrån alla!
Fösta punkten fick vi från Alliansens sida kämpa med att få in i målen för grundskolan "Alla elever ska klara grundskolan"! Kan tyckas banalt men det gäller att höja ribban och utgå från att alla faktiskt kan. Utifrån målet - "alla", ska man sedan ta fram mätbara delmål över hur resultaten ska förbättras. Det kan vi förbättra!

Punkt två handlar om obligatoriska tester i läsning och matematik, senast i årskurs två.
Tja, utvecklingspotential finns... men vi är inne på rätt väg.

Läs gärna artiklar om boken: SVT, SvD
och mina tidigare blogginlägg kring skolan. Dem hittar du i högerspalten längst ner sorterat på etiketter.

Mobbningsärendet fortsätter

Idagens VLT fortsätter historien om de mobbningsanmälningar som gjorts i Hallstahammar. Idag erkänner tydligen kommunen "fel mot elev". Det man erkänner är att skolan brustit i hemundervisning för en elev som blivit mobbad.

Jag tycker fortfarande att det är de som mobbar som ska flyttas och inte den som mobbas. Två anmälningar mot kommunen på kort tid indikerar att barn och bildningsnämnden bör gå igenom rutinerna kring mobbning i Hallstahammars skolor.

Interpellationen i ärendet är klar och lämnas in idag. Vi får se vad barn och bildningsnämndens ordförande ger för svar på nästa kommunfullmäktigesammanträde.

Idag är det dags för årets första kommunstyrelsesammanträde. Rapport därifrån kommer i morgon...

Läs gärna mina tidigare inlägg kring mobbning

söndag 7 februari 2010

Lågstadieläraren kommer tillbaka...

I DN kunde man i fredags läsa att lågstadieläraren kommer tillbaka i och med den nya 4-åriga lärarutbildningen som regeringen nu inför. Helt rätt väg att gå, tycker jag själv!

Socialdemokratera avskaffade lågstadieläraren och resultatet av det kan vi nu se på betygsutfallet i hela Sverige - det har sjunkigt. Många elever saknar idag basfärdigheterna läsa, skriva och räkna när de lämnar grundskolan. I Hallstahammar ser vi de här tendenserna tydligt! Inom kort får vi reda på betygsresultaten för hösten -09 och jag tror inte att det skett något trendbrott där heller, tyvärr.

När jag själv gick i skolan hade jag en fantastisk lågstadielärare. Jag hoppas att mina egna barn också får det när de inom kort också ska börja i skolan. Fösta tiden i skolan är viktig och därför är jag idag glad att Jan Björklund återinför lågstadieläraren.

Läs gärna fler åsikter i ämnet: Runos blogg, Lågstadielärare

Och mina egna motioner/interpellationer och insändare i ämnet skola/skolresultat

Mina tidigare blogginlägg på ämnet hittar du till höger här intill.

fredag 5 februari 2010

Hallstahammar klättrar på företagarrankingen, eller?

I dagens VLT kan man läsa att Hallstahammar tar ett skutt uppåt på företagarrankingen. Från plats 218 (av 290 kommuner) har man skuttat upp till plats 171. Prolemet är bara ett...


Det här är ingen nyhet - rankingen presenterades i maj 2009. Ny ranking baserad på 2009 år enkät presenteras inte förrän den 4 maj 2010 på Svenskt Näringslivs hemsida. Ni har gjort precis vad man varnar för på hemsidan- blandat ihop enkäten för 2009 med rankingen baserad på 2008 års resultat.

Tyvärr VLT - läs på bättre nästa gång!

torsdag 4 februari 2010

Rotation i FP leden

Just nu är det rotation i Folkpartileden på nationell nivå. Cecilia Malmström blir EU kommissionär och lämnar över till Birgitta Olsson som häromdagen blev EU minister och därmed kom Gulan Avci in i Riksdagen.

Lotta Edholm kommer in i prtistyrelsen efter Ceilia Malmström men vem som blir vice ordförande efter Cecilia är ännu inte klart.

Samtidigt blir Karin Pilsäter stadssekreterare hos Jan Björklund och Nina Lundström tar Karins plats i Riksdagen. Som om det inte skulle vara slut med det tar nu Fredrik Malm över som utrikespolitisk talesman för FP. Ett kanonbra val tycker jag själv!

På "hemmaplan" har Roger Haddad blivit gruppledare i Västerås efter Bengt-Åke Nilsson som lämnar uppdraget som gruppledare efter många år i politiken. Jag önskar Roger ett stort lycka till i sin nya roll som han verkligen förtjänar! För mig och många andra är Roger en stor förebild som alltid finns tillhands med goda råd och stöd när man som bäst behöver det.

Kommunalt har vi ännu inte fastställt vår kommunalvalslista men på Årsmötet den 25 februari är det dags även för den. Vi får se om det blir förnyelse och rotation även där...

Mobbning

Det måste råda nolltolerans mot mobbning i skolan. Precis som Folkpartiet slagit fast måste det ske en tuffare skärpning i skolagen kring mobning och kränkande behandlingar i skolans miljö. Skolorna behöver också oftare flytta mobbarna i stället för de som mobbas, som nu oftast sker.

Kommentarerna i VLT artikeln är inte nådiga mot varken lärare, rektorer eller oss politiker. Jag lovar att lyfta frågan!

onsdag 3 februari 2010

Hallsta aktuellt

Idag är det så mycket jag vill skriva om så jag vet nästan inte vart jag ska börja...

Tunsakolan & Vallmoskolan är sålda - jättekul! I höstas lades de båda skolorna ner (trots protester, ja ni minns kanske) och har sedan dess stått tomma i väntan på försäljning. Nu ska det vara klart med försäljning av båda byggnaderna och det tycker jag är toppen. Det ska tydligen bli bostäder i båda byggnaderna. Känns jättekul! Plan B var ju rivning och det hade både kostat mycket pengar och varit väldigt tråkigt. Nu är det kreativa personer som i stället satsar på något nytt - det kan inte bli bättre.


Inget kommunstöd till museum- I dagens VLT kan vi läsa att kommunalrådet Catarina Pettersson (S) säger nej till kommunalt stöd till ett Tore Skogman museum pga det sparprogram som kommunen just nu genomför. Samtidigt öppnar hon upp frågan genom att säga " men kanske nämnderna kan hitta lösningar". Man kan inte anklaga kommunalrådet för att vara tydlig, men det är ju skönt att "anpassningsprogrammet" nu benäms med vad det är - ett sparprogram.


Ännu en skola mobbningsanmäld- Som Folkpartist och medlem av barn och bildningsnämnden satte jag i halsen redan vid den första anmälan/artikeln. Jag har inte hört ett ljud om detta på nämndens sammanträden. Var i och för sig inte med på decembersammanträdet men mig veterligen var det ingen punkt på dagordningen där heller.

Kritiken i kommentarerna till VLT artikeln är inte nådiga och jag kan inte annat än hålla med om att frågan behöver belysas. Precis som min partikollega i Västerås Roger Haddad skriver i sin blogg måste det råda nolltolerans mot mobbning.

Svenska Dagbladet skriver i en artikel att nästan alla skolors arbete mot mobbning får underkänt i en granskning av skolinspektionen. Det berör säkerligen även Hallstahammars skolor. Den här frågan lär bli högaktuell på nästa nämndsammanträde, var så säker.

Firande - Den här veckan har allt vad GI dieter heter flugit sin kos. I går fyllde sonen 4 år och idag är det jag själv som fyller... tja har slutat räkna. Tur att jag har mina morgonpromenader. Sonen är i alla fall överlycklig för sin skateboard från farmor och farfar- den har han i natt sovit med i sängen. Visst ser han ut som en äkta skateboard kille med både trendiga skor och ridhjälm (?!)

tisdag 2 februari 2010

Birgita Olsson - ny EU minister

Glädjs över vår nya EU minister Birgitta Olsson. Härligt med en färgstark minister. Tror definitivt hon kan uträtta mycket. Titta gärna på intervjun med henne på Folkpartiets hemsida: http://www.folkpartiet.se/
Även VLT skriver om utnämningen. Visste inte att Birgitta jobbat där som trainee och ledarskribent, kul!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...