onsdag 28 mars 2012

Åk 6 placering på högstadiet - vad händer?

Igår fick jag veta att åk 6 till hösten blir kvar på högstadieskolorna. Hur det går med utredningar och beslut inför framtiden är dock väldigt mycket otydligare. Jag vet inte vad som händer förutom att jag den 2 maj är inbjuden till ett uppföljningsmöte på Nibbleskolan med föräldrar mfl.

I BUN har det lagts tre olika initiativ i frågan. Ett i april 2010, ett från mig mfl i nov 2010 - det röstades ner och så ett i jan 2011. Förutpm det som röstades ner ligger alltså två förslag för beredning men inga beslut är ännu fattade oavsett om någon utredning eller vart åk 6 ska placeras i framtiden. Ett år har nästan gått sedan det första men inget beslut ännu alltså.

Efter att de senaste dagarna ha pratat med såväl lärare, föräldrar som elever är jag dock mer och mer övertygad om att det här är en viktig fråga som vi behöver prioritera och utreda ordentligt. Frågan är dock vad som händer. Som opposition hålls jag utanför.Nu är det dags för S och V att vakna upp och agera! Att inget skett på ett års tid är anmärkningsvärt!

tisdag 27 mars 2012

Som att prata med en betongvägg...

Tydligen ska man som medborgare i Hallstahammar protestera så mycket man kan högt och ljudligt - då böjer sig nämligen majoriteten. Kan vara bra för er att veta. Men är man opposition är det som att prata med en betongvägg - man kommer ingenstans oavsett argument. Så kanske man kan sammanfatta gårdagens debatt kring Kantzowska gymnasiets nedläggning.

Kommunalrådet ville heller inte svara på vad hon egentligen menade i debatten gällande ridsportdelen av gymnasiet. Det lät nämligen i debatten som om de skulle släppa dem till en annan huvudman redan till hösten - precis som Alliansen föreslagit -  men sen klubbade de igenom sitt ursprungliga förslag. Tydligen blev det lite luddigt men VLT har idag rett ut begreppen. Beslutet står fast - de ska vara kvar ytterligare ett år. Tack för det beskedet.

Att lägga ner gymnasiet på två års tid kommer att få förödande konsekvenser för Hallstahammars kommun. Jag är oroad inför framtiden såväl kostnads- som kvalitétsmässigt. Beslutet om nedläggningen är nu fattat men många utmaningar återstår.

Det blir inte lätt att budgetera de kommande åren men det är precis det vi idag ska börja med i Alliansen. Idag är det BUN och vi ska titta på satsningar inför framtiden! Vi ska också få en redovisning analys av betygen i åk 8. Det ska bli väldigt spännande! Nya utmaningar kvarstår.

måndag 26 mars 2012

Nu är beslutet fattat...

Idag fattades beslutet om Hallstahammars gymnasieskolas avveckling. Här kommer några av de inlägg jag gjorde i fullmäktige.

"I april 2011 beslutade majoriteten i Hallstahammar (Socialdemokraterna & Västerpartiet) att Hallstahammars kommun skulle driva gymnasiet i Hallstahammar, Kantzowska gymnasiet, som ett yrkesgymnasium i egen regi. 


Nu står det - utan tvekan- klart att det inte finns några förutsättningar att fortsätta driva gymnasiet i egen regi som planerat då bara sex (6) behöriga förstahandsansökningar inför läsåret 12/13 inkommit. Att det skulle vara så få trodde nog ingen.


Inför övertagandet av gymnasieskolan fanns tydliga analyser av konsekvenser, hot och möjligheter av ett övertagande i egen regi, de allra flesta talade tydligt emot att ta över skolan och driva den vidare i egen regi. Ett ”mission impossible” helt enkelt, ingen hade tidigare lyckats med det majoriteten föreslog. Trots det beslutade majoriteten sig för att försöka. Vilket man givetvis har all rätt att göra - man har majoritet. Men som opposition har jag all rätt att just opponera mig.


Från Alliansens sida vill vi göra tydligt vad detta beslut nu får för konsekvenser för Hallstahammars kommun och vad vi föreslår som alternativ kring nedläggningen.


Majoritetens försök kommer att kosta Hallstahammar skattebetalare MINST 15Mkr, troligtvis ännu mer. Vi vet alla som läst kommunens budget i år och de kommande åren vad det kan innebära. Underskott! Underskott brukar också betyda besparingar. Besparingar på barnomsorgen, grundskolan och äldreomsorgen. I stället för att utveckla barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen kommer vi att bli tvungna att hålla i varje krona och säga nej till den utveckling vi så väl behöver för att möta framtidens förväntningar från medborgarna. De mål som satts för mandatperioden kommer att bli svårare att nå och investeringsprojekt kan komma att skjutas på framtiden.


Vi tycker att denna utveckling är ytterst olycklig och det är inte vad vi önskar Hallstahammars kommun och medborgare.


Jag yrkar därför på följande:
att avvecklingen av Hallstahammars gymnasieskola i egen regi sker successivt enligt följande avvecklingsplan:
  • ingen intagning av åk 1 BA, EE, VVS och IT (dvs yrkesprogrammen) sker lå 12/13
  • elever i åk 3 på ovanstående program dvs de som nu går i åk 2, slutför sin utbildning på skolan i Hallstahammar lå 12/13
  • Introduktionsprogrammen (fd IV) sluter avtal med Västerås å det snaraste men att avveckling i Hallstahammars regi sker senast 30 juni -13
  • Ridsportutbildningen NBFJUVOR (SMR) övergår till annan huvudman lå 12/13
  • Elever i åk 1 övriga program (lå 12/13 åk 2) övergår till annan huvudman lå 12/13.
Majoriteten föreslår en nedläggning av gymnasiet på två år, med ett löfte om att genomföra utbildning med så få som 5 elever/program det sista året. Kosta vad det kosta vill och det lär kosta en rejäl slant!
När det är 5 elever är dock väldigt svårt att utläsa. Är det vid terminsstart, under hela året eller vad är det som gäller? Och hur får man rent praktsikt till en skola med så få som 20 elever och samtidigt behålla kvalitén på undervisningen?"

Inlägg 2

"Ridskolan Strömsholm, där Hallstahammars gymnasieskola bedriver SMR har en kvalitativ utbildning som är erkänt bra i ridsportsverige. Det är också den enda del förutom Introduktionsprogrammet som har många sökande. Det är otroligt viktigt att de eleverna får en fortsatt kvalitativ utbildning. Kan majoriteten garantera det?
Eleverna kommer från hela Sverige för att utbilda sig i vår kommun, Hallstahammar. Många blir efter utbildningen kvar i vår region för att arbeta, driva företag och bosätta sig - ja tom köpa hus och skaffa familj och kanske tom sitta i kommunfullmäktige. Att de här eleverna likt - gisslan ska utsättas för den kommande nedläggningen tycker inte jag är bra.
Det finns andra möjligheter för de här eleverna och där vi kan garantera en bra kvalité på undervisningen. ”Släpp Ridsporten loss” och låt den del av gymnasiet som är i en utvecklingsfas hitta nya samarbetspartners för att bygga inför framtiden. En bra utbildning på Strömsholm är bra för Hallstahammar  - även om den inte bedrivs i egen regi."
-----
Frågan är vad kommunalrådet menade i talarstolen när hon pratade om ridsport utbildningen. Hon talade om möjligheter för dem att hitta ny huvdman men jag fick aldrig något svar på vad hon menade med det när jag frågade. Majoriteten fattade dock samma beslut som i KS vilket innebär ett år till i Hallstahammars regi för ridsportutbildningen och en nedläggning av hela skolan över en tvåårsperiod.

onsdag 21 mars 2012

Åk 6 och Åk 8 - hänger det ihop?

Senaste veckorna har Barn- och utbildningsnämnden varit inbjuden till möten med föräldrar för att diskutera åk 6 placering på högstadieskolorna. Har funderat en hel del på om de katastrofala betygen i åk 8 HT 2011 hänger ihop med att vi flyttade åk 6 till högstadiet. Är det de eleverna som i åk 6 flyttades till högstadiet? Nu har jag fått det bekräftat - ja det är så!

fredag 16 mars 2012

Ungdomsavtal inte samma sak som sänkt lön för alla unga

I dagens VLT finns en artikel om Folkpartiets förslag om sk ungdomsavtal. I dagens artikel (på ung sidan) och många andra låter det som om Folkpartiet vill sänka lönen för alla under 23 år. Så är inte fallet!
Folkpartiet vill hjälpa de som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden genom att unga utan jobb ska få möjligheten till arbete, under en begränsad tid och med utbildningsinslag! Det är inte samma sak som att ge alla under 23 år lägre lön.

Folkpartiet i Hallstahammar vill införa ungdomsavtal i Hallstahammars kommun. Vi har en hög ungdomsarbetslöshet och det måste alltid vara bättre att en ungdom har ett jobb med lite lägre lön och får ordentlig handledning under en period än att samma ungdom ska leva på försörjningsstöd och i utanförskap!

Jag själv hade ett slags ungdomsarbete när jag hoppade av en gymnasielinje. Jag fick möjlighet att under 6 månader jobba och få den praktik jag behövde för att komma in på en annan linje på gymnasiet. Jag fick inte 75% av lönen som Folkpartiet nu föreslår. Jag fick väl 1 500 kr i månaden men det tyckte jag det var värt. Jag kom ju sen in på den utbildning jag ville och fick en meningsfull sysselsättning, nya vänner, möjlighet att testa på yrket och sedemera fick jag ju också ett vanligt jobb. Det är just den möjligheten ungdomsavtalen kan ge.

torsdag 15 mars 2012

Vem är det som kör?

Vi har alla sett Musse, Kalle och Långebens husvagnssemester på julafton. Ni minns kanske den där scenen där Långben sitter och äter propcorn och Musse frågar "Vem är det som kör"? och Långben svarar "Det är ju jag som kör". Ungefär så känner jag efter gårdagens möte kring åk 6 placering på högstadieskolorna. Majoriteten sitter och äter popcorn i godan ro och har ingen aning vem det är som styr. Att man dessutom skyller på tjänstemännen i kommunen tycker jag är fegt!

Jag blev igår kritiserad av en av majoritetens företrädare för att jag kritiserar dem. Jag lovar en sak. Så länge inte majoriteten levererar kommer jag att kritisera. Om man har majoriteten ska man också hålla i ratten och styra!

Vänsterpartiet la ett nämndinitiativ om pedagogisk språngbräda i april 2011 - där fanns en utredning om åk 6 med, initiativet lades för beredning.  Alliansen la ett initiativ om att utreda åk 6´s placering på högstadieskolorna i november - den röstades ned. Vänsterpartiet la sedan ett initiativ igen om åk 6 placering på högstadieskolorna (dec el jan) som lades till beredning.

Varför har inget hänt? Har utredningen ens påbörjats? Jag tror S har lite att förklara inte bara för mig och alla föräldrar utan även för sina egna företrädare. Jag vet vad som föreslogs kring Vänsterpartiets senaste initiativ på ett AU möte för inte så länge sedan....

Se till att leverera så slutar jag (och många andra) kritisera!

onsdag 14 mars 2012

Pressmeddelande från Alliansen i Hallstahammar

PRESSMEDDELANDE
Majoritetens misslyckande kostar minst 15 miljoner
2012-03-12
I april 2011 beslutade majoriteten i Hallstahammar (Socialdemokraterna & Västerpartiet) att Hallstahammars kommun skulle driva gymnasiet i Hallstahammar, Kantzowska gymnasiet, som ett yrkesgymnasium i egen regi. 
I februari 2012 stod det klart att det inte finns några förutsättningar att fortsätta driva gymnasiet i egen regi som planerat då bara sex (6) behöriga förstahandsansökningar skett inför läsåret 12/13.
Inför övertagandet av gymnasieskolan fanns tydliga analyser av konsekvenser, hot och möjligheter av ett övertagande i egen regi, alla dessa talade tydligt emot att ta över skolan och driva den vidare. Ett ”mission impossible” helt enkelt, ingen hade tidigare lyckats med det majoriteten föreslog. Trots det beslutade majoriteten sig för att försöka. 
Från Alliansens sida vill vi göra tydligt vad detta beslut nu får för konsekvenser för Hallstahammars kommun och vad vi föreslår som alternativ kring nedläggningen.
Vi tycker att denna utveckling är ytterst olycklig och det är inte vad vi önskar för Hallstahammars kommun och medborgare. 
Alliansen yrkade på följande i kommunstyrelsen:
att avvecklingen av Hallstahammars gymnasieskola i egen regi sker successivt enligt nedanstående avvecklingsplan:
  • ingen intagning av åk 1 BA, EE, VVS och IT (dvs yrkesprogrammen) sker lå 12/13
  • elever i åk 3 på ovanstående program dvs de som nu går i åk 2, slutför sin utbildning på skolan i Hallstahammar lå 12/13
  • Introduktionsprogrammen (fd IV) sluter avtal med Västerås å det snaraste men att avveckling i Hallstahammars regi sker senast 30 juni -13
  • Ridsportutbildningen NBFJUVOR (SMR) övergår till annan huvudman lå12/13
  • Elever i åk 1 övriga program (lå 12/13 åk 2) övergår till annan huvudman lå 12/13.
//Alliansen Hallstahammar

Ikväll blir det heta debatter

Ikväll är jag som ledamot i AU i barn- och utbildningsnämnden inbjuden att vara med på ett möte med föräldrar kring åk 6 placering på högstadieskolorna. Det lär bli ett hett möte inte minst för majoritetens företrädare som måste försvara varför man inte ens velat utreda frågan.

Häromveckan diskuterade vi frågan i Kolbäck och fick mycket bra input av de föräldrar som bjudit in oss till ett möte där. Ikväll lär det inte bli samma lugna samtalsklimat.

Varför frågan är så het just nu tror jag mest kan förklaras med att det inte fungerat så bra för åk 6 på högstadiet. Det finns nog en hel del att göra för att förbättra. Om vi kan flytta tillbaka åk 6 till grundskolorna nu i höst vet jag inte idag. Jag har försökt räkna på det och då ser jag att det kan fungera på vissa skolor men vara svårare på andra och frågan är om man vill ha olika lösningar inom kommunen. Jag vet helt enkelt inte, det är därför jag velat ha en utredning.

Om man tittar på vad som står i den nya skollagen och på kunskapsresultaten i Hallstahammar så kan jag bara hålla med de föräldrar som agerar i frågan. Tittar man på dem så borde åk 6 ha en annan form än den som finns idag - antingen genom att lärarna följer med eleverna i åk 6 eller att de går kvar på mellanstadieskolorna.

Det blir en intressant kväll!

tisdag 13 mars 2012

Ungdomsarbetslöshet

Det kan aldrig vara sämre att en 19-åring har ett jobb, med lägre lön och utbildningsinslag under en begränsad tid än att samma 19åring lever på socialbidrag och går sysslolös. Jag tycker media vrider till frågan om Folkpartiets ungdomsavtal. Jag, liksom många är övertygad om att ett införande av ungdomsavtalet skulle innebära en avsevärt förbättrad möjlighet för unga att få in en fot på arbetsmarknaden.
I Hallstahammar har vi en hög ungdomsarbetslöshet och många unga som lever på försörjningsstöd. Det är helt förkastligt! Som politiker ska vi riva hinder och skapa möjligheter. Ungdomsavtal är en möjlighet för unga att få en bra start i sitt arbetsliv. Jag hoppas givetvis på att Hallstahammars politiker inser det, tillstyrker vår motion och är villiga att testa ungdomsavtal.

måndag 12 mars 2012

Det ska löna sig att anstränga sig - även i Hallstahammar

Lönerna i Sverige blivit mer och mer sammanpressade. I Hallstahammar tjänar en barnskötare som arbetat i 30 år ca 2000kr mer än en nyanställd. Är det vettigt? Jag tycker det inte!

Det ska löna sig att arbeta och det ska löna sig att anstränga sig! Till skillnad från min socialdemokratiske ordförande i barn- och utbildningsnämnden så vet jag att löner är en politisk fråga. Det är vi som politiker som kan förändra detta och det är också det jag tänker föreslå i Hallstahammar!

söndag 11 mars 2012

Liberalt Riksmöte i Västerås inspirerar!

I helgen är det Liberalt riksmöte i Västerås och jag har förmånen att få vara där! Det är verkligen en förmån! Att igår lyssna till Jan Björklund tala inför 800 folkpartister var fantastiskt. Lysande retorik, lysande analyser och med en tydlig socialliberal inriktning.
Vi fick en tydlig passning med oss hem - ta tag i frågan om ungdomslöner. Känns skönt att den motionen redan är lagd och att vi gör vårt för att påverka unga arbetslösas situation i Hallstahammar.

På konferensen har jag hittills också fått lyssna på två andra lysande inspiratörer. Den ena var Manuel Knight som inspirerande kring Prestation. "Om du vill ha majs plantera majs" är den slutsats Manuel förmedlade till oss. Jag kan säga att det var en av de bästa föreläsningar jag varit på. Tårarna rann och jag fick med mig massor!


Nästa föreläsare var Magnus Lindqvist som igår pratade om Globala utmaningar och möjligheter . trendspaning helt enkelt. Han lärde mig att det finns diselbajsande bakterier, att framsikt, idéblandande, experimenterande, misslyckandeåtervinning och tålamod skapar framgång. Och nu vet jag varför det mest korkade att säga är "Det där har vi gjort förut - det funkade inte".

Huvudet känns just nu som en påse popcorn. Idéerna poppar runt hejdlöst. Men det är väl bara bra. Vi skulle ju så majs och majs ger popcorn - så låt oss fortsätta! Idag är sista dagen på #Librix12. Låt oss poppa popcorn hela dagen lång!

fredag 9 mars 2012

Inspirerande möten med verksamheten

I torsdags hade jag förmånen att lyssna på goda exempel från skolan i Hallstahammar. Det var en lärare - Jeanette Källstad- från Nibbleskolan som berättade om hur man arbetar med 1 till 2 - en dator till två elever utefter forskning från norrmannen Arne Trageton. Önskar att alla elever i Hallstahammar skulle få ta del av det arbetet!
Arbetet går i korthet ut på att två elever samverkar kring en dator och leker fram texter utefter ett givet koncept i lägre åldrar. Resultat visar på att dataklasser skriver längre och med högre kvalité, skrev ngt långsammare för hand men med snyggare handstil, lärde sig läsa snabbare och skillnaden var störst bland pojkarna.
Tänk vilka framsteg vi då skulle göra med kunskapsresultaten i skolan i Hallstahammar om alla barn i förskoleklass till åk 3 fick möjligheten att arbeta på detta sätt. Du och jag (om du är någonstans över 25 år) är digitala invandrare, dagens skolungdomar är digitala infödingar. Om vi ska ge dessa barn ett meningsfullt sammanhang och inspirera dem att lära sig så behövs datorer i skolan. Utbildning är nyckeln till framtiden och vi har ett ansvar att ge våra barn och unga den nyckeln.
Jag är iaf djupt imponerad av föredraget och kommer att agera i frågan - det kan jag lova!

Notan- minst 15Mkr

Notan för majoritetens försök att fortsätta driva Kantzowska gymnasiet efter Surahammars utträde kommer att kosta minst 15Mkr. 15 Mkr är detsamma som 45 lärartjänster, halva förskolebygget i Kolbäck eller 3 750 Ipads till skolan och förskolan. Och säkerligen slutar inte notan ens där, tyvärr.

Majoriteten har all rätt att försöka driva gymnasiet, de har ju just majoritet och följaktligen är de som bestämmer. Men jag är opposition och har all rätt att ifrågasätta beslutet som vi från Alliansens sida var emot. Alla fakta och alla erfarenheter från andra kommuner pekade mot att det var ett "mission impossible" men man valde att blunda för alla fakta och ändå satsa.
Friskt vågat hälften....?! Nej, inte i det här fallet. Istället blir det friskt vågat - minst 15 Mkr förlorade.

Frågan är vart de pengarna ska tas ifrån. För er som läst på så vet ni att budgeten 2012 visar på ett budgetresultat på 783tkr, 2013- 4 498tkr och 2014- 1 541tkr. Dessutom finns en investeringsbudget på runt 80Mkr. Hur ska ekvationen gå ihop? Det lär den inte göra. Minusresultat, besparingar och uppsägningar lär vara att vänta. Det känns väldigt tungt!

torsdag 8 mars 2012

Läxhjälp blir lovskola?

I dagens VLT står om Hallstahammars frivilliga läxhjälp som efter lite underliga turer infördes vid årsskiftet. Läxläsningen är jättebra och i går la Alliansen ett nämndinitiativ om att även införa lovskola. Något som även tas upp i texten från dagens artikel. Med tanke på att det var Vänsterpartiet som motionerade om läxläsningen kanske det finns chanser att det införs. Vem vet...


Utökad läxläsning för elever som inte klarar målen!  
En del lär sig snabbt - andra långsammare därför vill Alliansen att den frivilliga läxläsningen utökas med möjlighet att läsa in ämnen och få ytterligare stöd under lov sk. lovskola. 
Kunskapsresultaten behöver förbättras i Hallstahammar och vi tror att lovskola kan vara ett sätt att öka måluppfyllelsen. 
Vi yrkar därför på att lovskola införs i Hallstahammar så snart som möjligt. 

måndag 5 mars 2012

Impulsköp blir sällan lyckade

Har du någon gång köpt något på ren impuls och sedan ångrat dig efteråt? Du går liksom in i en butik för att du behöver "nåt"men du har inte riktigt tänkt ut vad innan om det är en kjol eller ett par byxor eller varför inte en tröja. Men du har inte tänkt igenom, vad du vill ha, behöver, hur den ska se ut, vad den får kosta och i vilka sammanhang du ska använda den. Utan du kommer liksom bara på att en kjol ska jag ha och så tar du första bästa som hänger där i butiken, för den känns rätt just då men du gör det liksom utan att tänka. Har det någonsin hänt dig? Mig har det hänt flera gånger men mer och mer sällan med åren.

Ett sådant impulsköp blir hur som helst sällan lyckat och den där kjolen blir ofta hängande i garderoben utan att användas och man ångrar sig efteråt.

Lite som ett impulsköp vill jag likna majoritetens beslut om Kantzowska gymnasiets avveckling. Man vet inte riktigt vad det kommer att kosta, vad det innebär eller vad det kommer att få för konsekvenser utan man bara tar första förslag, går på ren känsla och klubbar igenom sitt förslag lite i panik.

Ingen som helst logik, fakta, ekonomiska analyser eller tanke på konsekvenser utan man bara kör på ren impuls. Det tycker jag är såväl oansvarigt som oroväckande och jag funderar på - vet man verkligen vad man håller på med?

fredag 2 mars 2012

Oansvarig hantering av majoriteten!

I dagens VLT kan man läsa att Kantzowska gymnasiet läggs ned, nu är bara frågan hur det läggs ned och vad det kommer att kosta. Jag blev i tisdags kallad till extra AU i barn och utbildningsnämnden just kring gymnasieskolan. Efter mötet var jag minst sagt upprörd. Mina kompisar brukar reta mig för att jag aldrig blir arg. Det blev jag den här gången och det med råge!

Inför mötet fick jag inte en enda handling utan på mötet presenterades ett förslag som vi i AU var tvingade att fatta beslut kring på sittande möte trots att vi inte haft en möjlighet att förstå vad beslutet innebär och utan ekonomiska och organisatoriska analyser värda namnet. Det tycker jag är såväl oansvarigt som oseriöst! Hur ska jag kunna ta ställning till ett förslag som jag inte har en aning om vad det innebär?

Jag förstår att det är bråttom nu. Att driva gymnasiet vidare med bara 6 behöriga sökande är orealistiskt det inser nog alla, tyvärr. Men majoriteten har haft ett år på sig att förbereda sig inför olika scenarier. Även om man tror på en fortsättning så måste man ha en beredskap - "vad händer i fall att". Det har inte majoriteten haft och därför fattar de nu beslut i blindo. De har inte heller en aning om vad deras förslag innebär! Det är oansvarigt och jag tror att de hamnat i ett tillstånd som med ett finare ord kallas kallas för "groupthink". Ett tillstånd ex Palmeutredningen hamnade i när man låste in sig i ett rum och trodde man skulle lösa fallet i början.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...